Dış Ticaret Güncesi 24 Nisan 2012 Salı
Günün terimi:
Geçen hafta son olarak “Arbitraj”ın ilk anlamını verdik ve dedik ki, “arbitraj uluslararası ticarette hakeme (tahkime) başvurmadır.”
Bu terimin ikinci anlamı da, uluslararası para piyasalarında, dövizlerin aynı andaki fiyat farklılıklarından kâr sağlamak amacıyla eş zamanlı alınıp satılması (veya satılıp alınması) şeklindeki işlemlerdir. Döviz arbitrajı olarak da anılır.
Günün verisi:
Son günlerde denizyolu, karayolu, havayolu ve demiryolu ihracat rakamlarını verdik. Bugün de “Diğer” başlığı altındaki rakamları verelim (TÜİK-2011)
İhracat: 1,252 milyar $ (Toplam ihracatımız: 134,969 milyar $)
İthalat: 38,185 milyar $ (Toplam ithalatımız: 240,838 milyar $)
İthalatımızdaki “Diğer” kalemi dikkat çekici büyüklüktedir. Bu rakam, petrol, doğal gaz, elektrik vb. ürünlerin taşındığı, boru ve gerilim hattı gibi yolları ifade etmektedir. TÜİK’in “Yollara Göre Dış Ticaretimiz” verilerinde artık bu kalemleri “Diğer” başlığı yerine, daha somut bir biçimde ifade etmesinde yarar bulunmaktadır.
Günün haberi:
Türkiye, 2011 yılında cari fiyatlarla 772,3 milyar dolarlık GSYH ile dünya sıralamasında bir basamak düşerek 18’inciliğe geriledi. Cari fiyatlarla GSYH’ye göre 2003 yılında 21’inci, 2004’te 17’inci olan Türkiye, 2011’e kadar bu sırayı korumuştu.
Günün söylemi:
Akbank Genel Müdürü Binbaşgil: “Türkiye, dünya ekonomisinde bulunduğu yerin çok üstünde bir potansiyele sahip.”
Günün bilgisi:
Türkiye Ar-Ge harcamalarında atılım yapma gayreti içinde. Başlangıçta, 1990’ların ortalarında bir ihracat desteği şeklinde Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın sorumluluğu içinde uygulamaya konulan Ar-Ge destekleri, 2011 yılında tamamen TÜBİTAK yetkisine bırakılarak, nihai amacı kalite ve rekabet gücü olan “sanayii destekleme” uygulaması haline dönüştürülmüş ve çeşitliliği de arttırılmıştır.
Bir sonraki güncede TÜBİTAK Ar-Ge desteklerine devam edeceğiz.
Günün saygısı:
1980’lerin ortasından bu yana Türkiye’nin ihracatını sırtlayan Dış Ticaret Sermaye Şirketleri’ne (DTSŞ’ler) saygı borcumuz bulunmaktadır.
Ancak, bu saygı yanında, ihracatımızın yaklaşık yarısının 50 firma tarafından yapılıyor olmasını da sorgulama borcumuz bulunmaktadır!