Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Son Haberler
Buradasınız: Anasayfa / Haftanın Yazısı / İLİÇ’TEKİ İHRACAT SEVDALILARI

İLİÇ’TEKİ İHRACAT SEVDALILARI

Türk Dışticaret Vakfı (TDV) olarak yıllardır, ülkemizin çeşitli kentlerinde dış ticaret eğitimi vermekteyiz. Eğitimlerimizdeki temel amaç, “Sektöre bilgi alt yapısını güçlü elemanlar kazandırmak ve bu donanımlı insanlarla ülkemiz ihracatının gelişmesini sağlamak” olarak özetlenebilir.

TDV’nin Ankara ve İstanbul başta olmak üzere bugüne kadar yaptığı örgün (yüz yüze) ve uzaktan eğitimlere on binin üzerinde “Dış Ticaret Gönüllüsü” her yaştan genç katılmış ve bu mesleğe olan saygılarını “daha da fazla bilgilenmek” odaklı bir yaklaşımla göstermişlerdir.

TDV, üretici ve ihracatçı kurum ve kuruluşlarımızın talepleri üzerine, adına “Kurumsal Eğitim” denilen ve genellikle ihtisas bazında olan eğitimler de verilmektedir. TDV eğitmenleri her kurumsal eğitimden farklı mesleki (ve doğal olarak sosyal) anılarla dönmekte, bu anılarını Vakıf idaresiyle paylaşmaktadırlar.

Bunlardan biri de geçen hafta sonu Erzincan’da verilen bir dış ticaret eğitimiyle ilgilidir. Bazı bilgileri kurs katılımcılarından aldığı malumata dayandırarak aktaran eğitmenimizin şahsi izlenimlerini dinleyelim:

“Firmanın adı “ANAGOLD”tür. Adından da anlaşılacağı üzere faaliyet konusu ülkemizde, özellikle son on-on beş yıldır çeşitli spekülâsyonlara hedef olan “Altın”dır. Firma altın üretmekte ve ihraç etmektedir. Bunun yanında başka bazı yan ürünler de ihraç etmekte ve ayrıca altın üretimi için ithalat da yapmaktadır. İşletme, Erzincan’a 120 Km. mesafedeki İliç İlçesi’ndedir. Yolun fiziki durumu nedeniyle bu mesafe, otomobille ancak 3 saatte alınabilmektedir. Bu nedenle “İliç Çalışanları” Erzincan’a trenle gelmeyi tercih etmektedirler. 1000 metre rakımlı bu mahalde, firma, 800 mavi ve 300 beyaz yakalı bir ekiple, özverili bir gayret içindedir. Firma kendilerine, nitelikli iaşe ve ibate dışında, ciddi düzeyde sosyal imkânlar sunmaktadır.

Eğitime, firmanın çeşitli kademelerinden yedi çalışanı katılmıştır. Küçük bir grup olmakla beraber, katılımcıların mühendislik, sosyal bilimler, filoloji gibi branşlarda, ülkemizin önemli üniversitelerinde lisans eğitimi görmüş bir yapısı vardı.

Dikkat çeken nokta, bu eğitim grubun “mesleki karakteri”nin, ki İliç merkezindeki çalışanların temel “çalışma karakterini” de yansıtıyordur, tek kelime ile özetlemek gerekirse, üst düzeyde bir “aidiyet duygusu” ile açıklanabileceğidir. Mesleki karakter yanında kurs grubunun “mesleki bilgi” konusunda da olgun ve gelişmeye açık bir yapıya olması, vurgulanması gereken bir başka husustur.

Anadolu’nun çeşitli kentlerinde faaliyet gösteren ve üretimlerini ihracatla taçlandıran KOBİ’lerimiz için, bazen “Anadolu Aslanları” bazen “Anadolu Kaplanları” olarak dillendirilen söylem vardır. Çok doğru bir tanımlamadır. Ancak bunlar tüzel kişiliklerdir. Bunlara aslan veya kaplan karakteri verenler de gerçek kişilerdir. İşte TDV’nin Erzincan eğitimine katılanlar da bu aslan ve kaplanların arkasındaki kişiliklerdir. Gerçek ihracat sevdalılarıdır. Kendilerini içtenlikle kutlamak gerekmektedir.”

Eğitmenimizin mesleki duygularını sizlerle paylaşalım istedik.

 

Hakkında admin

Türk Dışticaret Vakfı

Cevapla

Scroll To Top