Dış Ticaret Güncesi 12 Nisan 2012 Perşembe
Günün terimi:
“Dolaysız offset”: Offset sözleşmesi uyarınca, bedelin malla ödenecek kısmının, ne üretiliyorsa o üretimin yan ürünlerinden karşılanması. En tipik örneği F-16 offset sözleşmesidir. Türkiye’de üretilen F-16’ların bazı parçaları ABD’ye mal bedeli olarak verilmiştir.
“Dolaylı offset”: Üretilen malın veya verilen hizmetin bedelinin çeşitli ihraç ürünleriyle karşılanmasıdır.
Günün verisi:
ABD doları ile yaptığımız ihracat-ithalat (TÜİK-2011)
İhracat: 62,067 milyar $ (Toplam ihracatımız 134,969 milyar $)
İthalat: 150,229 milyar $ (Toplam ithalatımız 240,837 milyar $)
Günün haberi:
Cari açığın önlenmesinde, üzerinde en fazla yük hisseden kesim olan ihracatçılar, gerek bu sıkıntının aşılması gerekse 2023 hedeflerine daha kolay ulaşılabilmesi için kaldıraç görevi görecek küçük desteklerin, uygulamaya dönük düzenlemelerin yeteceği görüşünde.
Günün söylemi:
Ekonomi Bakanı Çağlayan: “Enerji fiyatları yükselmemiş olsaydı cari açık bugün 4,2 milyar dolar değil, 3,4 milyar dolar civarında çıkacaktı. Açık beklentilerimize uygun geldi. Mart ayında da bu trendin devamını bekliyoruz”
Günün bilgisi:
Dün “tahkim” konusundan bahsettik. Bugün de şöyle devam edelim. Eğer bir uluslar arası satış sözleşmesinde “tahkim şartı”, yani uyuşmazlık halinde hakeme başvurma şartı öngörülmüşse, “sorun tahkimle çözülemezse, mahkemelerde dava yoluyla çözülecektir” şeklindeki bir başka madde “ölü”dür. Zira, hakem kararları kesindir. Hakem kararlarından sonra mahkemeye gidilemez.
Günün saygısı:
Sakıp Sabancı, ihracata dayalı kalkınma modelinin “en farkında” olan girişimcilerimizden olup, ilki 1996 yılında Türk Dışticaret Vakfı tarafından düzenlenen ve 2006’ya kadar aynı Vakıf tarafından organize edilen “Dünya Türk İşadamları Kurultayları”nın ilk üçüne de başkanlık ederek geniş ve sınırsız vizyonunu bu alanda da