Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Son Haberler
Buradasınız: Anasayfa / Dışticaret Güncesi / Dış Ticaret Güncesi 13 Mart 2015 Cuma

Dış Ticaret Güncesi 13 Mart 2015 Cuma

Günün Haberi
“Büyüme, kalkınma gibi hedefler MB’yi Ekonomi Bakanlığı’na dönüştürür”
Faiz tartışmalarını değerlendiren TÜSİAD Başkanı, “MB refah üretebilen kurum değil, para politikasından sorumlu” dedi.

TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran Symes, “Merkez Bankası politikalarının başarısını enflasyon hedefini tutturması açısından değerlendirmek gerekir. Merkez bankalarının temel görevi fiyat ve finansal istikrardır. Kalkınma, büyüme gibi ek hedefler Merkez Bankası’nı bir nevi Ekonomi Bakanlığı’na dönüştürür. Kalkınma ve refah politikaları parlamentonun, hükümetlerin alanıdır” dedi. Büyümeyi yukarı çekebilmek için “etkili bir yapısal reform atılımına” ihtiyaç olduğunu belirten TÜSİAD Başkanı, “MB’nin bağımsızlığına müdahale para politikasının etkinliğini de sınırlıyor” değerlendirmesinde bulundu..

Günün Bilgisi
Ekonomi Bakanlığı, 2011 yapısal reformunda formatlanmış bir kamu kurumudur. Dış Ticaret Müsteşarlığı’na Hazine Müsteşarlığı’nın “Yabancı Sermaye” ve “Teşvik ve Uygulama Genel Müdürlükleri”nin katılması suretiyle oluşturulmuştur. Esas itibariyle dış ticaret ve yatırım konuları yetki alanındadır. Bu özelliği nedeniyle Ekonomi Bakanlığı’nın adı tartışma konusu olmuştur ve olmaya da devam etmektedir. Bakanlığın adının “Ticaret” kelimesini içermesinin daha sağlıklı bir yaklaşım olacağı dillendirilmektedir. Ekonomi ile gerçek anlamda olan kurumların ise kalkınma Bakanlığı ve Hazine Müsteşarlığı olduğu değerlendirilerek, eğer gerçek anlamda bir Ekonomi Bakanlığı kurulacaksa, bu Bakanlığın, bahsi geçen iki kurumun birleştirilmesi suretiyle oluşturulması gereğine vurgu yapılmaktadır.

Günün Terimi
Teşvik ve Uygulama Genel Müdürlüğü: 1960’lı yıllarda kurulan, yatırım ve ihracat teşviklerinin verilmesi yanında uygulamanın takibi, yönlendirilmesi, güncel hale getirilmesi gibi işlevleri olan kamu birimi. İhracat teşvikleri 1994 yılında, o tarihte ikiye ayrılan Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı’ndan doğan “Dış Ticaret Müsteşarlığı” sorumluluk alanına; yatırım teşvikleri de “Teşvik ve Uygulama Genel Müdürlüğü” şemsiyesi altında “Hazine Müsteşarlığı” sorumluluk alanına bırakılmıştır. Bugün gelinen noktada, ihracat teşvikleri Ekonomi Bakanlığı’nın “İhracat Genel Müdürlüğü”; yatırım teşvikleri de, yine aynı Bakanlığın “Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü” yetki ve sorumluluk alanında bulunmaktadır.

Günün Verisi
Ekonomi Bakanlığı’nın personel sayısı (Tahmini ve yaklaşık olarak)
Merkez Teşkilatı (8 adedi Genel Müdürlük, toplam 16 birim): 1.500
Taşra Teşkilatı (8 adet Bölge Müdürlüğü): 700
Yurtdışı Teşkilat (160 merkez): Mahalli personel de dahil 300

Hakkında admin

Türk Dışticaret Vakfı

Cevapla

Scroll To Top