Günün Haberi
“Tarımsal ürünlerde ihracat iadesi miktarları artırıldı”
Tarımsal Ürünlerde İhracat İadesi Yardımlarına İlişkin Karar marifetiyle, işlenmiş tarım ürünleri ihracatının devlet destekleriyle daha ileri seviyelere çıkarılması hedefleniyor.
Ekonomi Bakanlığı‘ndan, Tarımsal Ürünlerde İhracat İadesi Yardımlarına İlişkin Kararla meyve ve sebze konserveleri, meyve suları, damızlık veya kuluçkalık yumurta ile net ağırlığı 2 kilograma kadar ambalajlarda markalı olarak ihraç edilen zeytin ve zeytinyağı ürünlerinde uygulanan iade miktarlarında çeşitli oranlarda artırıma gidildiği bildirildi.
Günün Bilgisi
Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) “performansa dayalı teşvik” sistemini şiddetle reddetmektedir. DTÖ, Türkiye’nin 1960’lardan başlayarak uygulamaya koyduğu bu sistemin lağvedilmesi konusunda, özellikle 80’lerde büyük baskı uygulamış ve ülkemiz bu sistemi 1994 sonunda terk ederek, 1995 başından itibaren, adına “çağdaş teşvikler” de denilen “İhracatta Devlet Yardımları” sistemine geçmiştir. Bu yapılırken, DTÖ Tarım Antlaşması çerçevesinde ülkemize bazı tarım ürünlerinde, “performansa dayalı teşvik” benzeri bir uygulamaya izin verilmiştir.
Günün haberinde geçen konu da budur. Özetle ifade etmek gerekirse, DTÖ’nün izin verdiği bazı seçilmiş tarım ürünlerine, yine DTÖ’nün izin verdiği ölçülerde doğrudan parasal teşvik verilmektedir. 1994’e kadar olan uygulamadan farkı, ihracatçıların hakkedişleri kendilerine doğrudan para olarak ödenmemekte, bu ihracatçıların devlete olan vergi borcu, enerji borcu, SGK prim borcu gibi borç kalemleriyle mahsup edilerek ödenmektedir.
Bu tarım ürünlerinin hangileri olduğunu yarınki güncemizde takipçilerimizin bilgisine getireceğiz.
Günün Terimi
Performansa dayalı teşvik: DTÖ’nün yasakladığı ve bizim de 1994 yılı sonu itibariyle terk ettiğimiz ve ülkemizde “vergi iadesi” (KDV iadesiyle karıştırılmamalıdır) olarak bilinen, “ihracatçıya, ihracat bedelinin belli bir oranının (bu oran 1980’lerde % 40’lara kadar çıkmıştır) nakit olarak ödenmesi” olarak kısaca tanımlanabilecek teşvik sistemi.
Günün Verisi
Yollara Göre Dış Ticaret
Yıl: 2014
Değer: Milyon $
Not: İthalat kolonundaki “Diğer” satırındaki rakam sizce “hangi yola” ait veri olabilir?