Dış Ticaret Güncesi 18 Nisan 2012 Çarşamba
Günün terimi:
Dün “Alameti farika” dedik. Yani yeni Türkçesiyle: Marka.
Bugün de “İhtira Beratı” (Eski Türkçe): Buluş yapma faaliyetini özendirmek, buluşların sanayiye uygulanması ile teknik, ekonomik ve sosyal ilerlemenin gerçekleştirilmesini sağlamak için buluşlara verilen belge.
Günün verisi:
havayolu ile dış ticaretimiz (TÜİK-2011)
İhracat: 8,583 milyar $ (Toplam ihracatımız: 134,969 milyar $)
İthalat: 21,515 milyar $ (Toplam ithalatımız: 240,838 milyar $)
16 ve 17 Nisan günleri verdiğimiz “Denizyolu” ve “karayolu” verilerini hatırlayınız.
Günün haberi:
Geçtiğimiz yıl Çin’e yapılan 2 milyar 506 milyon dolarlık ihracatın yüzde 62’lik bölümünü madencilik sektörü gerçekleştirdi.
Günün söylemi:
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan: “Yeni teşvik paketi öyle bir paket ki, bu imkanlardan yararlanmayan yabancı yatırımcı çok şey kaybetmiş olacak.”
Günün bilgisi:
İhracatta devlet yardımları, yani parasal teşvikler konusunda yanlış bir inanış: İhracatta devlet yardımları konusunda Ekonomi Bakanlığı, destek seviyelerinin veya oranlarının saptanmasından, ihracatçıya ödemelerin yapılmasına kadar tek yetkili kurumdur! Doğrusu şudur: Devlet yardımları ile ilgili ödeme oranları ve diğer temel düzenlemeler, sekreteryasını Kalkınma Bakanlığı’nın yaptığı Para-Kredi ve Koordinasyon Kurulu tarafından yapılır ve Resmi Gazete’de bir Tebliğle yayımlanır. İşin uygulanması konusunda bu Kurul Ekonomi Bakanlığı’nı yetkilendirir.
Kurulda, para konusunda titiz davranan Maliye Bakanlığı Müsteşarı ve Hazine Müsteşarı’nı ikna etmek, talepleri, ihracatçının adete bir vekili olarak Kurula sunan Ekonomi Bakanlığı’na düşmektedir.
Günün saygısı:
Dünkü saygımız Sümerbank’a idi. Bugün de aynı şeyleri Etibank için söylüyoruz.