Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Son Haberler
Buradasınız: Anasayfa / Genel / Teşvike Ayar Yaptık, Babayiğitlik Sırası Sizde

Teşvike Ayar Yaptık, Babayiğitlik Sırası Sizde

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, otomotiv sektörünün taleplerine kulak vererek yeni teşvik modeline ayar yaptıklarını vurguladı.

Şu aşamada İstanbul ve Bursa’ya yapılan otomotiv yatırımlarını Adıyaman, Kahramanmaraş ve Tunceli ile bir tutacaklarını müjdeleyen Zafer Çağlayan, sektöre “Biz, yiğitlik yaptık. Ümit ederim siz de babayiğitlik yapacaksınız. Sektörün babayiğit arayışına önemli katkı sunacağı bir döneme girdik. Artık ‘Yerim dar oynayamıyorum’ yok.” diye seslendi.

Ekonomi Bakanı Çağlayan, ‘Yeni Teşvikler Işığında Otomotivde Yeni Hedefler’ konulu toplantıda otomotiv sektörü temsilcileri ile bir araya geldi. Toplantıya Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Otomotiv İhracatçıları Birliği (OİB) Başkanı Orhan Sabuncu ile Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) Başkanı Kudret Önen de katıldı.

Toplantıda söz alan Zafer Çağlayan, yeni teşvik modelinin Türkiye’nin yararına olduğunu belirtti. Otomotiv sektörünün taleplerine uyarak modele ayar verdiklerini anlatan Çağlayan, “Biz sektöre yiğitlik yaptık. Ümit ederim sektör de babayiğitlik yapacak. Sektörün babayiğit arayışına önemli katkı sunacağı bir döneme girdik. Şirketler bundan böyle ‘Yerim dar oynayamıyorum’ diyen gelin gibi olmayacak. Ümit ediyorum, bütün bunlara Türkiye’nin moralini artıracak, imajını güçlendirecek bir ürünle cevap verilecek.” ifadelerini kullandı.

Çağlayan, yeni teşvik modelini ekonomiye armağan edilen önemli bir yapıt olarak yorumladı. Temellerini de ileri teknik, katma değer ve marka olarak sıraladı.

Teşvik paketini otomotiv yatırımları için yeniden ele aldıklarını duyuran Çağlayan, şunları kaydetti:

“Bu belgenin dinamik olacağı, gerektiği yerde her yönü ile ele alınacağı beyanında bulunduk. Bizi buralara getiren 2023 hedeflerini yakalama mecburiyetimiz. Bunun için de sektörün gerek duyduğu kimi üretimleri Türkiye’de yapması önemli. Yine sektörün yakın vadede üretiminin ve yerli üretimin ihracatı geçmesi mühim.”

Sektörün yerlilik oranının yüzde 56 olduğunu aktaran Ekonomi Bakanı şöyle devam etti:

“Yaptığımız belirlemelerde şunu gördük, motor aktarma organlarını koyduğumuzda bizim otomobil sektörünün yerlilik oranı yüzde 56’dan yüzde 76’ya çıkıyor. Yani sektör rahat yüzde 85 yerlilik oranını yakalayabilir. 15 Şubat’ta yürürlüğe giren teşvik ayarı bunu önemli hale getirdi. Evet, bu ayarlar önemli. Bir defa 300 milyon lira tutarlı ana sanayi yatırımlarını; asgari 75 milyon lira tutarlı motor yatırımlarını ve asgari 20 milyon lira tutarlı otomotiv elektroniğine yönelik yatırımları öncelikli yatırımlar kapsamına aldık. Resmi Gazetede yayımlandı. Dün 14 Şubat Sevgililer Günü idi. Cuma da yani 15 Şubat da, inşaallah otomotiv sektörünün Sevgililer Günü olacak.”

Zafer Çağlayan, yenilenen teşvikler ile yüzde 40 katma değer şartının kaldırıldığını; İstanbul, Bursa ve İzmir’in Adıyaman, Kahramanmaraş ve Tunceli ile aynı kefeye konulduğunu bildirdi. Sigorta prim müddetinin 7 seneye, yatırım katkı oranının yüzde 50’ye, faiz yardımının 700 bin liraya çıkarıldığını açıkladı.

TEŞVİK AYARINDAN İHRACATÇI DA MEMNUN

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ise ”Otomotiv firmaları, 2012’de 19 milyar dolar ihracat yaptı, 2023 için konulan 75 milyar dolar hedefine kararlı bir biçimde yürüyorlar.” dedi.

Büyükekşi, yeni teşviklerin büyümeye katkı sunacağına; üretim ve ihracatı da artıracağına temas etti. Devletin yardımlarının meyvelerini verdiğini savunan Büyükekşi, belli illerde organize sanayi bölgelerinde yatırım yeri kalmadığını ifade etti.

OİB Başkanı Orhan Sabuncu da teşvik ayarlarını memnuniyetle karşıladı. Bunun sektöre büyük yararları olacağını sözlerine ekledi.

Hakkında admin

Türk Dışticaret Vakfı

Cevapla

Scroll To Top