2 milyar daha olabilir
Finansman konusunda gelen projelere göre hareket ettiklerini dile getiren Tuerkner, “Projeye göre hareket ediyoruz, bir 2 milyar euro daha finansman olabilir” dedi.
Türkiye’nin fosil yakıtlar kullanmasının ekonomi üzerinde ciddi bir yük oluşturduğunu belirten Tuerkner, “Türkiye’nin yeşil dönüşümde uzun vadeli stratejileri olması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin geçen yıl Paris Anlaşması’nı onaylayarak taahhütte bulunduğunu hatırlatan Tuerkner, yeşil dönüşümün her şeyi hızlandıracağını belirtti. Tuerkner, “Türkiye’nin söz verdiği şeyleri açıklaması gerekiyor. Bir süre sonra AB yakın gelecekte yeşil ekonomiye dönük ek vergi koyacak. Türkiye’nin ihracatının yüzde 40’ı AB ülkelerine. Eğer rekabetçi kalmak istiyorsa, yeşil ekonomiye ağırlık vermeli” diye konuştu.
Talepleri bekliyoruz
Düşük karbonlu dönüşümü desteklemek için sendikasyon, sermaye piyasaları ve garanti araçlarının yaygınlaştırılmasını hızlandıracaklarını vurgulayan Tuerkner, EBRD’nin Türkiye’de Paris Anlaşması’nın onaylanmasından önce de yeşil yatırım konusunda oldukça aktif olduğunu, Türkiye’nin yeni iklim taahhütlerinin finansmanın artmasında ivme sağladığını anlattı.
EBRD, Türkiye’de bugüne kadar 371 projeye 15,5 milyar euro kaynak sağladı. Bankanın 2020’de 1,7 milyar euro olan yatırımı, 2021’de 2,5 milyar euroya ulaşarak rekor seviyeye çıktı. Bu yatırımların yüzde 55’ini sürdürülebilir projeler oluşturdu.