Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Son Haberler
Buradasınız: Anasayfa / Ekonomi / Körfez Ekonomisi 2013’te Yavaşlayabilir

Körfez Ekonomisi 2013’te Yavaşlayabilir

Körfez bölgesindeki petrol üretici ülkeler ile diğer komşularının ekonomilerinin geçen yıl yüzde 5,5 büyüdüğü açıklandı
 Birleşik Arap Emirlikleri ve bazı Körfez ülkelerinin ham petrol üretimini düşürmesiyle ekonomik büyümenin 2013’te gerileyebileceği kaydedildi.

ABD merkezli Uluslararası Finans Enstitüsü raporuna göre 2012’deki büyüme, İran hariç Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerindeki ham petrol üretiminin artması neticesinde gerçekleşti. Enstitü, 2011’deki siyasi istikrarsızlık nedeniyle petrol üretimi ciddi kesintiye uğrayan Libya’da üretimin hızla toparlandığını ve bunun genel ekonomiye olumlu katkıda bulunduğunu açıkladı.


Raporda, petrol üretiminin Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt ve Suudi Arabistan’da azalma eğilimine gireceği ve tüm bölgesel büyümenin bu yıl yüzde 3.9 civarında olması beklendiği kaydedildi.

Tahminlere göre bölgedeki birleşik bütçe fazlalığı 2012’de 412 milyar dolar iken bu yıl 384 milyar dolara gerileyecek. Bu miktarın 338 milyar doları ise altı üye ülkeden oluşan Körfez İşbirliği Konseyi’ne ait olacak. Sadece BAE ve Suudi Arabistan’ın toplam bütçe fazlası ise 207 milyar doları bulacak.

Arap dünyasının en büyük ekonomisine sahip Suudi Arabistan’ın bu yıl yüzde 5,8 büyüme kaydetmesi bekleniyor. BAE’nin geçen yıl yüzde 4,1 büyüyen gayri safi milli hasılasının ise 2013’te yüzde 3,5 genişleyeceği tahmin ediliyor. Bunun yanısıra ekonomik ambargo dolayısıyla İran’ın ekonomisi 2012’de yüzde 3.5 küçüldü.

Hakkında admin

Türk Dışticaret Vakfı

Cevapla

Scroll To Top