Günün haberi
“Korkumuz cari açık değil”
Ekonomi Bakanı Zeybekci, korkularının cari açık olmadığını Ar-Ge, patent ve marka açıklarından korktuklarını söyledi
Bakan Zeybekci ise Türkiye’nin bütçesinden Ar-Ge’ye ayırdığı payda, 2002 sonrası büyük bir artış yaşandığına dikkati çekti.
Bu payın 2023 için yüzde 3 olarak hedeflendiğini söyleyen Zeybekci, şunları kaydetti:
“Hem rakam olarak artarken oran olarak da bunu hatırı sayılır şekilde artırmayı başardı. Artıracağız tabii ki. Hiçbir sıkıntı yaşamayacağımız şey, cari açık. Evet problemdir, önemlidir ama sürdürülebilir, başarılabilir. Cari açıktan endişe etmiyoruz, Ar-Ge açığından, patent ve marka açığından, inovasyon açığından korkuyoruz.
Günün bilgisi
Cari açık içindeki en önemli unsurun, ülkemiz açısından “dış ticaret açığı” olduğu malumdur. 2013 dış ticaret açığımız 100 milyar $’dır.
Günün terimi
Cari işlemler dengesi: Ödemeler dengesi bilançosunun dış ticaret (ihracat-ithalat dengesi), hizmetler (hizmet alımları-hizmet satımları), yatırım (net faktör) gelirleri (dış yatırım gelirleri-dış yatırım giderleri) ve cari transferler (karşılıksız olarak elde edilen dış gelirler-karşılıksız olarak yapılan dış giderler) dengelerinin toplamından oluşur.
Ülkenin cari işlemlerden elde ettiği gelirler, cari işlemlere yapılan giderlerden daha büyükse bu durum cari fazla (cari işlemler fazlası); daha küçükse cari açık (cari işlemler açığı) olarak nitelenir.
Günün verisi
Cari açık rakamları
Kaynak: TCMB
2012 48,9 milyar $
2013 (Ocak-Ekim / 10 ay) 51,9 milyar $