Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Son Haberler
Buradasınız: Anasayfa / Haftanın Yazısı / DÖVİZLER YURDA!

DÖVİZLER YURDA!

2008’e kadar olan süreçte, kendimizi bildik bileli ihracat dünyamızda dilimize pelesenk olmuş bir ibare vardı: “İhracat bedeli dövizlerin yurda getirilmesi!”.

Adı üzerinde “ihracat yaptıysan, kazandığın dövizi belli süreler içinde yurda getireceksin”. Bu hüküm efsane Türk Parası Kıymetini Koruma Mevzuatı’nın efsane hükmü idi. Bu hükmün gereğini yapmayan veya elinde olmayan sebeplerle yapamayanları kambiyo müdürlükleri savcılığa bildirerek suç duyurusunda bulunurlardı.

Bu, neredeyse yarım asır uygulanan kurala, devrimsel bir yaklaşımla 2008 yılının Şubat ayında son verildi. Mevzuata konulan “ihracat bedeli dövizlerin tasarrufu serbesttir” şeklindeki bir hükümle ihracatçıyı son derece rahatlatan bir düzenleme yapıldı. İhracatçının kafasını ciddi boyutlarda meşgul eden bir handikap aşılmıştı.

4 Eylül 2018 tarihli Resmi Gazete’de Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan “Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ (İhracat Bedelleri Hakkında) (Tebliğ No: 2018-32/48)” başlıklı düzenlemeyle eski uygulama yeniden aktive edildi.

Bu Tebliğin ana eksenini oluşturan 3. Maddesinin birinci fıkrası şu şekilde:

“Türkiye’de yerleşik kişiler tarafından gerçekleştirilen ihracat işlemlerine ilişkin bedeller, ithalatçının ödemesini müteakip doğrudan ve gecikmeksizin ihracata aracılık eden bankaya transfer edilir veya getirilir. Bedellerin yurda getirilme süresi fiili ihraç tarihinden itibaren 180 günü geçemez. Söz konusu bedellerin en az %80’inin bir bankaya satılması zorunludur.”

2008 Şubat düzenlemesinden bu yana 10 yılı aşkın bir süre geçmesine rağmen, ihracat bedeli dövizlerin yurda getirilip getirilmemesi konusunda her hangi bir spekülasyona, habere, yoruma rastlanmamıştır. Yani 2008 uygulaması bir sıkıntı yaratmamıştır.

4 Eylül 2018 günü yapılan yeni düzenlemeden sonra TİM Başkanı İsmail Gülle’nin yorumu ise kısa ve öz olarak aktarmak gerekirse “şaşırtıcı, belli alanlarda sıkıntı yaratır” şeklinde olmuştur. Gülle, ihracatçının rahatsızlığını bu şekilde dillendirmiştir.

İyi haber şudur: Tebliğin “Yürürlük” maddesinde “Bu Tebliğ hükümleri yürürlük tarihinden itibaren 6 ay süresince geçerlidir” denilmekte ve yüreklere su serpilmektedir.

Umarız o tarihe kadar işler düzelir ve “ihracat bedeli dövizlerin tasarrufu serbesttir” şeklindeki düzenleme avdet eder ve ihracatçılarımız da rahatlarlar.
Olağanüstü bir dönem geçiriyoruz ve zaman topyekûn fedakârlık zamanı. İhracatçımızın da bu bağlamda 6 ay fedakârlık yapması doğal olarak beklenecektir.

Ömer Berki

Hakkında admin

Türk Dışticaret Vakfı

Cevapla

Scroll To Top